Skoči do osrednje vsebine

Evropski finančni nadzorniki opozarjajo potrošnike na tveganja pri naložbah v kriptoimetja

Evropski finančni nadzorniki (EBA, EIOPA in ESMA) opozarjajo potrošnike, da so številna kriptoimetja zelo tvegana in špekulativna. V opozorilu določajo ključne korake za potrošnike, ki jim bodo zagotavljali sprejemanje premišljenih odločitev.

Nadzorniki opozarjajo na naraščajoče aktivnosti potrošnikov in zanimanje za kriptoimetja ter agresivno oglaševanje teh sredstev in povezanih produktov v javnosti, tudi prek družbenih medijev. 

V opozorilu poudarjajo, da ta sredstva za večino potrošnikov niso primerna kot naložba ali kot plačilno ali menjalno sredstvo, saj:

  • se potrošniki soočajo z zelo realno možnostjo, da izgubijo ves svoj vloženi denar, če se odločijo za nakup teh sredstev,
  • potrošniki morajo biti pozorni na tveganja zavajajočih oglasov, tudi prek družbenih medijev in vplivnežev in
  • potrošniki morajo biti še posebej previdni glede obljubljenih hitrih ali visokih donosov, zlasti tistih, ki se zdijo predobri, da bi bili resnični.

Evropski finančni nadzorniki potrošnike prav tako opozarjajo, da se morajo zavedati pomanjkanja sredstev ali zaščite, ki jim je na voljo, saj kriptoimetja ter z njimi povezani produkti in storitve običajno niso del obstoječe zaščite v skladu z veljavnimi predpisi EU o finančnih storitvah.

V zvezi s trenutnimi razmerami v Ukrajini in z namenom zagotavljanja ustreznega izvajanja veljavnih sankcij finančni nadzorniki EU pozdravljajo pojasnilo Sveta Evropske unije o obsegu omejevalnih ukrepov proti ruskim in beloruskim subjektom in posameznikom glede kriptoimetij.

Celotno besedilo opozorila je dostopno tuNazaj na seznam
  1. Delovni čas ATVP: vsak delovni dan med 8. in 16. uro
  2. Sprejem pošte: vsak delovni dan med 8. in 15. uro,
    razen na delovna dneva 24. 12. in 31. 12. od 8. do 13. ure
  3. Medijsko središče: pr@atvp.si