Skoči do osrednje vsebine

ESMA opozarja na tveganja investicijskih podjetij, ki ponujajo neregulirane produkte in storitve

Evropski organ za vrednostne papirje in trge (ESMA) opozarja vlagatelje na tveganja v primeru poslovanja s tistimi investicijskimi podjetji, ki ponujajo regulirane in neregulirane produkte in/ali storitve.

Mali vlagatelji se pogosto zanašajo izključno na ugled investicijskega podjetja, zaradi česar lahko spregledajo potencialna tveganja nereguliranih produktov in/ali storitev, ki jih ponujajo investicijska podjetja kot naložbeno alternativo finančnim instrumentom, ki so opredeljeni in urejeni v MiFIDII.  

ESMA v izjavi poziva tudi podjetja, da naj v primeru, ko ponujajo tudi neregulirane produkte in/ali storitve, to vlagateljem razkrijejo, tako da so seznanjeni, da gre za neregulirane produkte in storitve, in da ne bodo imeli koristi od regulativne zaščite, kar velja za naložbe v regulirane produkte. Prav tako ESMA investicijskim podjetjem priporoča, da upoštevajo vpliv, ki ga imajo lahko njihove neregulirane dejavnosti na celotno poslovno dejavnost podjetja pri obvladovanju tveganj. 

Primeri takšnih produktov in storitev vključujejo kripto sredstva, nepremičnine, zlato, surovine, nekatere neprenosljive vrednostne papirje.

Več v izjavi ESMA.
Nazaj na seznam
  1. Delovni čas ATVP: vsak delovni dan med 8. in 16. uro
  2. Sprejem pošte: vsak delovni dan med 8. in 15. uro,
    razen na delovna dneva 24. 12. in 31. 12. od 8. do 13. ure
  3. Medijsko središče: pr@atvp.si