Skoči do osrednje vsebine

ESMA opozarja na potrebo po upoštevanju vpliva tveganja inflacije pri opravljanju investicijskih storitev za neprofesionalne stranke

Evropski organ za vrednostne papirje in trge (ESMA) je objavil izjavo, namenjeno podjetjem, ki opravljajo investicijske storitve in posle za neprofesionalne stranke. V njej jih opozarja, naj pri uporabi ustreznih zahtev iz direktive MiFID II, ki se nanašajo na varstvo vlagateljev, upoštevajo inflacijo in inflacijska tveganja. ESMA je v izjavi zapisala, da imajo podjetja, ki opravljajo investicijske storitve in posle, pomembno vlogo pri upoštevanju inflacije in inflacijskega tveganja, tako pri izdelavi in distribuciji naložbenih produktov kot pri opravljanju investicijskih storitev za neprofesionalne stranke. Poleg tega lahko podjetja pomagajo tudi pri ozaveščanju strank o inflacijskem tveganju.

ESMA ugotavlja, da naraščajoče stopnje inflacije, ki smo jim v zadnjih mesecih priča na področju EU in drugod po svetu, vplivajo na gospodinjstva tako v njihovem vsakdanjem življenju kot pri njihovih naložbah in naložbenih odločitvah. Ta trend predstavlja z vidika varstva vlagateljev tveganje za neprofesionalne stranke, saj se nekateri med njimi ne bodo v celoti zavedali povezave med inflacijo in finančnimi trgi ter morda ne bodo v celoti razumeli, kako je treba vidike inflacije upoštevati pri sprejemanju odločitev o varčevanju in naložbah.

Zato ESMA s to izjavo opozarja podjetja, ki opravljajo investicijske storitve in posle za neprofesionalne stranke, naj tveganje inflacije upoštevajo pri uporabi zahtev iz direktive MiFID II pri 1) dajanju poštenih, jasnih in nezavajajočih informacij, 2) ocenjevanju ustreznosti finančnih instrumentov oziroma investicijskih storitev pri opravljanju investicijskih storitev gospodarjenja s finančnimi instrumenti oziroma investicijskem svetovanju in 3) zahtevah glede upravljanja produktov.

Povezan dokument:

- Izjava ESMA (.docx)


Nazaj na seznam
  1. Delovni čas ATVP: vsak delovni dan med 8. in 16. uro
  2. Sprejem pošte: vsak delovni dan med 8. in 15. uro,
    razen na delovna dneva 24. 12. in 31. 12. od 8. do 13. ure
  3. Medijsko središče: pr@atvp.si