Skoči do osrednje vsebine

ESMA objavila posvetovalni dokument v zvezi s Smernicami o primernosti po MiFID II

Evropski organ za vrednostne papirje in trge (ESMA) začenja posvetovanje  v zvezi s Smernicami o uporabi nekaterih vidikov zahtev glede primernosti in izvrševanja v skladu z MiFID II. ESMA od zainteresiranih strani pričakuje odziv na predlagane smernice do 29. aprila 2021, saj načrtuje objavo smernic v tretjem četrtletju 2021. 

Zahteve v smernicah predstavljajo pomemben element varstva vlagateljev pri zagotavljanju tistih investicijskih storitev, ki niso investicijsko svetovanje ali gospodarjenje s finančnimi instrumenti. V skladu z MiFID II morajo investicijska podjetja, ki opravljajo nesvetovalne storitve, zahtevati informacije o znanju in izkušnjah strank ali potencialnih strank, zato da lahko ocenijo ali je predvidena investicijska storitev (ali produkt) za stranko primerna in v primeru, da storitev (ali produkt) ni primerna, mora stranko na to opozoriti.

Posvetovalni dokument med drugim vključuje tudi vpogled v nadzorne aktivnosti pristojnih nacionalnih organov glede izvajanja primernosti in izvrševanja, zlasti izsledke skupnih  nadzornih aktivnosti, ki so jih pristojni nacionalni organi izvajali v letu 2019. Ravno ta skupni nadzor je pokazal, da investicijska podjetja v različnih državah članicah niso enako razumela uporabe več področij zahtev glede primernosti, kar otežuje doseganje enakega varstva vlagateljev v EU.


Nazaj na seznam
  1. Delovni čas ATVP: vsak delovni dan med 8. in 16. uro
  2. Sprejem pošte: vsak delovni dan med 8. in 15. uro,
    razen na delovna dneva 24. 12. in 31. 12. od 8. do 13. ure
  3. Medijsko središče: pr@atvp.si