Skoči do osrednje vsebine

ESMA ne bo podaljšala ukrepa o poročanju neto kratkih pozicij z 0,1-odstotnim pragom

Evropski organ za vrednostne papirje in trge (ESMA) se je odločil, da ne bo podaljšal ukrepa, po katerem so imetniki neto kratkih pozicij v delnicah, s katerimi se trguje na organiziranih trgih v EU, morali obvestiti pristojni nacionalni pristojni organ (NCA), če je pozicija dosegala, presegala ali padla pod 0,1- odstotek izdanega osnovnega kapitala. Ukrep, ki je bil v veljavi od 16. marca 2020, bo potekel 19. marca 2021.

ESMA meni, da napovedi gibanj bruto domačega proizvoda kažejo zmeren optimizem za oživitev gospodarstva, upadanje nestanovitnosti, glavni indeksi delnic EU so blizu ravni pred pandemijo, trenutne razmere na finančnih trgih pa niso več take, kot so bile v času izrednih razmer, ko je bil takšen ukrep nujen. Splošna raven neto kratkih pozicij se po celotni EU zmanjšuje, kar zmanjšuje tudi tveganje, da bi prodajni pritiski lahko sprožili ali poslabšali morebitni negativni razvoj, povezan s pandemijo.

Po poteku ukrepa, torej od 20. marca 2021 dalje, bodo morali imetniki pozicij pošiljati obvestila NCA le, če bodo znova dosegli ali presegli prag 0,2%, medtem ko jim o morebitnih odprtih neto kratkih pozicijah med 0,1% in 0,2% ne bo več treba poročati.

Več v obvestilu ESMA.


Nazaj na seznam
  1. Delovni čas ATVP: vsak delovni dan med 8. in 16. uro
  2. Sprejem pošte: vsak delovni dan med 8. in 15. uro,
    razen na delovna dneva 24. 12. in 31. 12. od 8. do 13. ure
  3. Medijsko središče: pr@atvp.si