Skoči do osrednje vsebine

ESMA Evropski komisiji predlaga trajno znižanje praga poročanja za neto kratke pozicije na 0,1 %

Evropski organ za vrednostne papirje in trge (ESMA) v svojem mnenju Komisiji predlaga trajno znižanje praga za priglasitev neto kratkih pozicij v delnicah, ki jih imetniki poročajo pristojnim nacionalnim organom, iz trenutnih 0,2 % na 0,1 %.

ESMA je preučila poročanja, zbrana po svojih zaporednih odločitvah v izjemnih primerih, ki so se začele marca 2020 in s katerimi je prag za priglasitev prvič začasno znižala na 0,1 %.  Analiza je pokazala, da so pristojni nacionalni organi zaradi poročanja o neto kratkih pozicijah na ravni 0,1 % dobili na voljo veliko dodatnih in pomembnih informacij. Ta dodatna preglednost dejanskih stopenj neto kratkih pozicij, ugotovljenih na trgu, za pristojne nacionalne organe pomeni boljša izhodišča za izvajanje nadzora na trgu. ESMA zato meni, da je bistveno znižati prag poročanja na 0,1 %. 

Če se bo Komisija z mnenjem ESMA strinjala, bo sprejela delegirani akt, s katerim se bo spremenil oz. znižal prag priglasitve iz člena 5 (2) uredbe o prodaji na kratko. Nazaj na seznam
  1. Delovni čas ATVP: vsak delovni dan med 8. in 16. uro
  2. Sprejem pošte: vsak delovni dan med 8. in 15. uro,
    razen na delovna dneva 24. 12. in 31. 12. od 8. do 13. ure
  3. Medijsko središče: pr@atvp.si