Skoči do osrednje vsebine

ESAs z nasveti potrošnikom glede trajnostnega financiranja

Trije evropski nadzorni organi (EBA, EIOPA in ESMA – združene v ESA) so objavili interaktivno zloženko o najpogostejših vprašanjih potrošnikov v zvezi s trajnostnim financiranjem. Zloženka vsebuje nasvete potrošnikom, ki razmišljajo o nakupu finančnih produktov s trajnostnimi lastnostmi, vključno s posojili, naložbami, zavarovanji in pokojninami.

Zloženka navaja odgovore na pogosto zastavljena vprašanja in korake, ki jih lahko potrošniki sprejmejo, da bi razumeli, kako bi lahko njihove finančne odločitve prispevale k bolj trajnostni prihodnosti. Poleg tega vsebuje štiri nasvete, ki naj jih potrošniki upoštevajo, preden izberejo trajnostne finančne produkte: 

  • odločite se, kako pomembna je zanje trajnost in kakšne finančne cilje želijo doseči, preden izberejo določen produkt,
  • bodite pozorni na pogoje in značilnosti trajnosti, da se izognete t.i. »zelenemu zavajanju« (greenwashing),
  • ne pozabite, da finančni produkti z značilnostmi trajnosti niso brez tveganja,
  • za naložbe in police življenjskega zavarovanja si vzemite čas, preden se odločite in po potrebi poiščite dodatna pojasnila pri podjetju ali osebi, ki vam lahko svetuje in prodaja takšne produkte.

Finančni izrazi so lahko zastrašujoči in preprečujejo potrošnikom razumevanje ključnih finančnih konceptov, kot sta ESG ali taksonomija EU. Za razumevanje le-teh je na voljo ta zloženka, ki na preprost in razumljiv način pojasnjuje določene izraze.Nazaj na seznam
  1. Delovni čas ATVP: vsak delovni dan med 8. in 16. uro
  2. Sprejem pošte: vsak delovni dan med 8. in 15. uro,
    razen na delovna dneva 24. 12. in 31. 12. od 8. do 13. ure
  3. Medijsko središče: pr@atvp.si