Skoči do osrednje vsebine

EBA začela javno posvetovanje o spremembah smernic s področja preprečevanja pranja denarja in financiranja terorizma

Evropski bančni organ (EBA) je začel javno posvetovanje o spremembah Smernic na podlagi člena 17 in člena 18(4) Direktive (EU) 2015/849 o poenostavljenem in okrepljenem skrbnem preverjanju strank ter dejavnikih, ki bi jih kreditne in finančne institucije morale upoštevati pri oceni tveganja pranja denarja in financiranja terorizma, povezanega s posameznimi poslovnimi odnosi in občasnimi transakcijami (smernice o dejavnikih tveganja PD/FT). Zainteresirana javnost lahko poda pripombe na smernice do 31. avgusta 2023. 

S predlaganimi spremembami se področje uporabe teh smernic širi na ponudnike storitev, povezanih skripto sredstvi (CASP), ki so tako kot kreditne in finančne institucije izpostavljeni tveganjem pranja denarja in financiranja terorizma. Pri ponudnikih storitev kriptopremoženja se ta tveganja lahko povečajo, na primer zaradi uporabe inovativnih tehnologij pri vzpostavljanju poslovnih razmerij in takojšnjih prenosov kriptopremoženja po vsem svetu.

EBA predlaga spremembo svojih smernic o dejavnikih tveganja pranja denarja in financiranja terorizma, da bi določila skupna, regulativna pričakovanja glede ukrepov, ki bi jih morali sprejeti CASP za učinkovito prepoznavanje in zmanjševanje teh tveganj.

Spremembe uvajajo nove sektorske smernice za CASP, ki poudarjajo dejavnike, ki lahko kažejo na izpostavljenost CASP večjemu ali manjšemu tveganju pranja denarja in financiranja terorizma. CASP morajo te dejavnike upoštevati pri izvajanju ocen tveganja pranja denarja in financiranja terorizma za svoje poslovanje in stranke na začetku in med poslovnim odnosom. Smernice tudi pojasnjujejo, kako naj prilagodijo svoje skrbno preverjanje strank (CDD) v skladu s temi tveganji. Poleg tega spremembe vključujejo usmeritve za druge kreditne in finančne institucije o tveganjih, ki jih morajo upoštevati, ko vstopajo v poslovno razmerje s CASP ali ko so kako drugače izpostavljene kripto premoženju.


Nazaj na seznam
  1. Delovni čas ATVP: vsak delovni dan med 8. in 16. uro
  2. Sprejem pošte: vsak delovni dan med 8. in 15. uro,
    razen na delovna dneva 24. 12. in 31. 12. od 8. do 13. ure
  3. Medijsko središče: pr@atvp.si