Skoči do osrednje vsebine

ATVP prek družbenih omrežij ozavešča vlagatelje o naložbah na kapitalskem trgu

Stopnja naložb gospodinjstev v Sloveniji je zelo povprečna glede na to, da je skupni obseg vlog gospodinjstev v začetku leta 2022 znašal dobrih 24 milijard evrov. Eden od razlogov za takšno vedenje je pomanjkanje finančnega znanja, zaradi česar ljudje niso pripravljeni vlagati denarja na kapitalske trge in hranijo denar v oblikah, ki jih razumejo, kot na primer v bančnem depozitu.

ATVP si prizadeva povečati zaupanje vlagateljev v trg finančnih instrumentov in jih vzpodbuditi k varčevanju in investicijam, ki jih ta trg ponuja. Vedenje o prednostih naložb v kapitalski trg  ATVP krepi z izobraževalnimi vsebinami na svoji spletni strani, namenjeno izobraževanju vlagateljev, vlagatelj.atvp.si, saj so izobraženi finančni potrošniki bolj sposobni sprejemati finančne odločitve glede na svoje potrebe in se pri tem zavedajo tveganj. 

Ste zasledili oglas, ki opisuje, kako lahko hitro obogatite, če vložite le nekaj 100 evrov? Vam je kdo ponudil edinstveno naložbeno priložnost, velike zajamčene zaslužke brez tveganja, z visokim donosom? To niso pravi koraki k pametnemu investiranju, ampak gre za investicijske goljufije, katerim naseda vedno več ljudi. V zadnjem času se te ponudbe najpogosteje nanašajo na donosne naložbe v delnice, obveznice, kriptovalute ali zlato. Takšno trgovanje praviloma poteka preko elektronskih trgovalnih platform, vlagatelje pa novačijo z agresivnim oglaševanjem in telefonskim marketingom. Nekatere elektronske platforme v resnici sploh ne obstajajo, gre za računalniške kulise, za katerimi ne poteka nikakršno trgovanje.

Zato bodite skrajno previdni pri vse bolj agresivnemu trženju in ponudbi tovrstnih produktov in poslujte izključno s ponudniki, ki imajo dovoljenje nadzornega organa države članice EU!

Da bi javnosti na poljuden način približali dejavnosti in osnove delovanja kapitalskega trga ter s tem vzpodbudili vlagatelje k varčevanju in investicijam na tem trgu, je ATVP prek družbenih omrežij lansirala izobraževalen video z zabavno vsebino, s prepoznavnim komikom in vplivnežem. Video je na ogled tukaj.Nazaj na seznam
  1. Delovni čas ATVP: vsak delovni dan med 8. in 16. uro
  2. Sprejem pošte: vsak delovni dan med 8. in 15. uro,
    razen na delovna dneva 24. 12. in 31. 12. od 8. do 13. ure
  3. Medijsko središče: pr@atvp.si